Istraži Dalmaciju

Istraži Dalmaciju

Središnje i južno hrvatsko primorje uključivo jadransku obalu na sjevernom dijelu istoimenog mora, nosi povijesni naziv Dalmacija. To je izduženi primorski pojas, oko 400 km dužine i do 70 km širine u središnjem dijelu. U prostranijem sjeverozapadnom dijelu omeđen je planinskim lancima na sjeveru čineći zaobalje uskog priobalnog pojasa.

Prostire se na površini od oko 12.260 km2 ili na oko 22 % površine Hrvatske, gdje živi oko 850.000 stanovnika ili 20 % populacije Hrvatske.
Područje je to u kojem su se susretale, živjele ali i sukobljavale religije, kulture, nacije, ostavljajući arheološke , arhitekturne povijesne spomenike koji sežu u daleku prošlost prije novog vijeka, a sve u prelijepom ambijentu kristalno čistog mora, pitkih rijeka i potoka, škrte zemlje koja rađa visokvrijednim proizvodima i divnih ljudi stasalih na ovim područjima.
Gospodin Winston Churchill je jednom rekao da ovo područje proizvodi više povijesti nego što je može konzumirati, te raspršuje povijest i po okolnim zemljama.
Dalmacija je regija u kojoj je lijepo živjeti, a još ljepše uživati. To je i razlog što se već nekoliko godina izastopce bilježe rekorni brojevi dolazaka stranih turista.
Aerodrom Brač je smješten u središtu Dalmacije , obzirom da pokriva njen kontinentalni ali i akvatorijalni dio sa prekrasnim otocima Hvar, Vis, Šolta , a prema jugu ,Korčula i Mljet.
Otok je preko grada Supetra sa Splitom povezan frekventnom trajektnom vezom koja prometuje gotovo svaki sat.
Druga trajektna linija povezuje Sumartin sa mjestom Makarska na istoku otoka i prometuje nekoliko puta dnevno.
Red plovidbe naveden je na sljedećim stranicama Jadrolinije: http://www.jadrolinija.hr
Prema Hvaru, Brač je povezan iz mjesta Bol i to brzobrodskom linijom za Jelsu, koja prometuje dva puta dnevno te prema mjestu Hvar te dalje za Korčulu pa do Dubrovnika, brzobrodskim linijama tvrtke Kapetan luka i Jadrolinija po redu plovidbe u sljedećim stranicama: https://www.krilo.hr/plovidbeni_red.html

Watch Dragon ball super