Prtljaga i opasni predmeti

Što smijem ponijeti?

Opasna roba su predmeti ili tvari koje mogu prouzročiti značajnu opasnost po zdravlje, sigurnost, imovinu ili okoliš. Kao takve, zabranjeno ih je prevoziti u ručnoj i predanoj prtljazi, osim nekih i to pod određenim uvjetima.

Odredbe o opasnim robama koje u zrakoplov unose putnici ili članovi posade definiraju koje su opasne robe dopuštene na prijevoz kao predana i/ili ručna prtljaga i/ili koje opasne robe putnik ili član posade može nositi uz sebe, te za koje je opasne robe potrebno prethodno odobrenje prijevoznika.
Putnik je dužan unaprijed provjeriti propise o dopuštenoj vrsti i ograničenjima vezanima uz opasnu robu kao i propise o zabranjenim predmetima (opasnoj robi) u zračnom prijevozu, a ovisno o prijevozniku.

Sljedeći predmeti ne smiju se prevoziti u predanoj prtljazi:

 • Eksplozivi (npr. municija za oružje, pirotehničke tvari i sl.)
 • Plinovi (npr. plinski spremnici kuhala za kampiranje, plinski upaljači s plavim plamenom, uređaji s tekućim kisikom i sl.)
 • Zapaljive tekućine (npr. boje, aceton, gorivo u opremi, gorivo za upaljače, razrjeđivači i sl.)
 • Zapaljive krutine, tvari podložne samozapaljenju, ili tvari koje u kontaktu s vodom tvore zapaljive plinove (npr. šibice koje se mogu zapaliti na svim podlogama, kruta goriva i sl.)
 • Oksidirajuće tvari i organski peroksidi (npr. izbjeljivači, organski peroksidi)
 • Otrovne i zarazne tvari (npr. insekticidi, pesticidi, virusi, bakterije, dijagnostički uzorci, medicinski ili biološki otpad i sl.)
 • Radioaktivni materijali
 • Korozivne tvari (npr. živa, acidne baterije i sl.)
 • Razne opasne robe: sredstva za onesposobljavanje (npr. raspršivači za omamljivanje i samoobranu i sl.), elektrošokirajuće oružje (npr. Taser i sl.), zaštitna oprema (npr. sigurnosne aktovke, metalne kase, vreće za novac i sl.), magnetizirajući materijal i sl.

Sadržaj ovog popisa nije potpun i navode samo kategorije zabranjenih predmeta koji moraju biti otklonjeni iz predane prtljage.

Ukoliko se sigurnosnim pregledom uoče predmeti definirani kao opasna roba, primjenit će se međunarodni zakonski propisi (Annex 18 – Safe Transport of Dangerous Goods by Air; Technical Instructions for Safe Transport of Goods by Air (Doc 9284). Takvi propisi određuju izuzetke vezane uz prijevoz predane prtljage.

Predana prtljaga

 • prtljaga koju putnik predaje za vrijeme registracijskog postupka i ista se prevozi u prtljažniku zrakoplova.
 • prtljaga koja se unosi u putničku kabinu.

Neophodno je otkloniti baterije iz elektroničkih
uređaja i smjestiti ih u ručnu prtljagu.

Prijevoznik određuje besplatnu količinu, težinu i dimenzije prtljage. Sve što prelazi određeno, morat će se nadoplatiti prije leta.

Ručna prtljaga

Prijevoznik određuje težinu i obujam ručne prtljage.
Kategorije zabranjenih predmeta u putničkoj kabini, osim ukoliko postoji propisano dopuštenje od strane nadležnog državnog tijela, su:

 • vatreno oružje i drugi predmeti koji bi mogli ispaliti i prouzročiti ozbiljne ozljede,
 • oštri / šiljati predmeti s oštricom ili oštrim vrhom koji bi mogli prouzročiti ozbiljne ozljede,
 • alati koji se mogu uporabiti za ozbiljno ozljeđivanje ili predstavljaju opasnost za sigurnost zrakoplova,
 • tupi predmeti koji mogu prouzročiti ozbiljne ozljede kad ih se nekoga pogodi njima,
 • eksplozivi, zapaljive tvari i uređaji koji mogu prouzročiti ozniljne ozljede ili ugroziti sigurnost zrakoplova,
 • kemijske i otrovne tvari.

Upozorenje putnicima

Kako bi se zaštitili putnici u zračnom prijevoz, 2006. goidne EU je predstavila ograničenja vezana uz tekoćine koje je dopušteno prenositi u ručnoj prtljazi. Ove zaštitne mjere se primjenjuju na aerodromima svih zemalja Europske unije, Norveške, Islanda i Švicarske, a također su obveza i na hrvatskim aerodromima.

Tekućine uključuju: napitke, ulja, parfeme, losione, gelove, smjese tekućeg i krutog sadržaja, posude pod tlakom, kao što su pjene za brijanje, gelovi, deodoransi, parfemi i drugo sličnog sadržaja.
Samo tekućine u pojedinačnim pakiranjima zapremnine do 100 ml ili 100 g pohranjene u prozirnim plastičnim vrećicama, smijuse prevoziti u ručnoj prtljazi. Najveća dopuštena zapremnina je 1 litra. Vrećica mora biti potpuno zatvorena (vidi sliku).

Putnicima je dopušteno

 • nositi prethodno spomenute tekućine ukoliko su pohranjene u odvojenoj prtljazi. Novi se propisi primjenjuju samo u slučaju ručne prtljage,
 • nositi u ručnoj prtljazi tekućine koje mogu zatrebati iz zdravstvenih razloga tijekom leta kao i što je dopušteno nositi i posebne prehrambene potrepštine, uključujući dječju hranu. Na traženje odgovorne osobe, putnik mora dokazati potrebu za uporabom spomenutog.
 • U slučaju izravnog leta s bilo kojeg aerodroma u Europskoj uniji prema nekoj Hrvatskoj destinaciji ili leta koji će tranzitirati na nekom drugom EU aerodromu, tekućine (pića, parfemi…) kupljene nakon prelaska sigurnosnog i/ili pregleda propusnica za ulazak u zrakoplov (boarding passes), smiju se ponijeti u zrakoplov. Takve tekućine moraju biti pohranjene u prozirnoj plastičnoj vrećici (STEB).

2008. godine na snagu je stupio EK 820/2008 propis prema kojem putnici koji lete iz Hrvatske te tranzitiraju na nekom EU ili švicarskom aerodromu, ponovo smiju unositi tekućine u zrakoplov potvrđujući kako su iste kupljene u aerodromskoj Duty Free prodavaonici nakon sigurnosnog i pregleda propusnica za ulazak u zrakoplov (boarding passes). Taj se propis odnosi na aerodrome u Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeku, Pulu i Zagreb. Navedeno dopuštenje vrijedi za robu kupljenu unutar 36 sati od početka putovanja i koja je pakirana u prozirnoj plastičnoj vrećici (STEB). Vrećica mora biti zapečaćena što će omogućiti vidljivost svakog pokušaja otvaranja u za to nedopuštenom razdoblju.

Putnici i sigurnosni pregled ručne prtljage

Za vrijeme sigurnosnog pregleda putnika i ručne prtljage, putnici su zamoljeni:

 • prijaviti sve tekućine,
 • odvojeno predočiti laptope i druge elektroničke uređaje (mp3 player-e, mobilne telefone itd.),
 • skinuti kapute i/ili jakne koje će biti provjereni kao odvojeni dijelovi ručne prtljage.

Višak ili posebna prtljaga

Molimo, kod vašeg zračnog prijevoznika provjerite uvjete u slučaju kad planirate ponijeti više od dopuštene besplatne količine prtljage ili ukoliko planirate nositi neku posebnu prtljagu.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo, kontaktirajte vašeg zračnog prijevoznika ili putničku agenciju.

Watch Dragon ball super