Povijest

Povijest zračne luke Brač

Zamisao o izgradnji aerodroma Brač javila se u prosincu 1990. Sama tvrtka je osnovana i registrirana 22. svibnja 1992. godine, što ga ujedno čini i najmlađim aerodromom za komercijalni promet u Hrvatskoj.

Uloga aerodroma

Aerodrom se prvenstveno radio za potrebe turističkog gospodarstva i gospodarstva uopće, za opskrbu otoka, u sportsko-rekreativne svrhe te za potrebe očuvanja zdravlja i prirodne sredine. Uloga aerodroma zahtijeva visokokvalitetan pristup u prometu ljudi i dobara na tržištima kao što su nautički turizam, turistički bogata područja kao i u prijevozu lakokvarljive robe te u potrebama nepredvidljivih slučajeva.

Prva faza

Prva pista je bila duljine 1200 m i širine 30 m. Ova pista zadovoljavala je potrebe zrakoplova do 50 sjedala tipa Dash7 ili ATR 42, koji su se nalazili u floti bližih regionalnih prijevoznika. Produženje piste od 1996. godine uvjetovano je zahtjevima regionalnih prijevoznika Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa, koji su u to vrijeme operirali sa zrakoplovima do 50 mjesta (ATR 42 i Dash7) i koji su tražili dužinu piste od 1400 m.

Promjena flote avioprijevoznika

U međuvremenu je Adria Airways prodala svoje turbo-prop avione, a Croatia Airlines je zamijenila ATR s avionom DASH koji ima 80 mjesta. Time su se izgubili argumenti dostatnosti dužine piste od 1400 m i pojavili se novi traženi uvjeti drugih kompanija koji mogu svoj interes pronaći u letenju za Brač. Od 2007. godine Aerodrom Brač pruža svoje usluge u novoj putničkoj zgradi.

Vrijeme krize

Kada pogledamo statistiku prometa putnika na Aerodromu Brač, očito je da je u godinama poslije 2001. došlo do kontinuiranog gubitka broja putnika iz godine u godinu, što nije bio trend drugih zračnih luka u Hrvatskoj.

Veliki povratak na scenu

Stoga je 2018. godine izvršena daljnja rekonstrukcija piste na način da je pista produljena na 1760 m s okretištem na kraju piste 22. Ovo produljenje omogućilo je slijetanje mlaznih zrakoplova do 150 sjedala kao što su Embraer170, Embraer 190, Airbus 319 i Boeing 737-300.

Današnje stanje

Aerodrom je otvoren tijekom cijele godine, opremljen je za prihvat i otpremu putničkih zrakoplova kapaciteta do 150 putnika. U mogućnosti je opsluživati zrakoplove danju i noću.

Watch Dragon ball super