Selca

Selca

Na najistočnijem dijelu otoka Brača smjestila su se četiri glavna naselja – Selca, Sumartin, Povlja i Novo Selo te nekoliko zaseoka koja odišu kulturom i poviješću, skrivenom ljepotom i dragim ljudima. Ovaj predio Brača nudi mnogo toga, posebice posjetiteljima u potrazi za autentičnim i nesvakidašnjim doživljajem.

Smještena na blagim obroncima brežuljka Pliš (150m), na pola puta između mora i prostrane visoravni priobalnog pojasa, Selca su odavno bila poznata po vještini obrade kamena. O tome svjedoče župna crkva iz doba neoromanike, fasade privatnih kuća, glavni trg te mnoge kamenom obložene ulice. Potaknuti brzim razvojem turizma, mnogi poduzetni stanovnici Selaca spustili su se na obalu gdje su izgradili potpuno novo naselje nazvano Puntinak. Njihove nove kamene kuće pružaju svu moguću udobnost i smještaj za svakog turista ili posjetitelja.

Nakon provedenog dana plivajući i sunčajući se na obali, gurmani mogu uživati u mnogim delikatesama lokalnih restorana.

U Selcima je 1888. godine osnovano društvo “Hrvatski sastanak”, koje je djelovalo do polovice XX. vijeka. Revitalizirano je 1988. godine o 100. obljetnici utemeljenja, te otada nosi ime “Hrvatski sastanak 1888”. Društvo je revitalizirao Sinaj Bulimbašić, koji je bio dugogodišnji njegov predsjednik. Zamijenio ga je Juro Štambuk Čiča, a danas je predsjednik Ivan Marijančević. U okviru KUD-a djelovala je muška klapa “Selca”, ženske klape “Fjorin” i “Mirula”, te mandolinski orkestar. Obnovom Društva osnovana je i limena glazba čije je službeno ime Puhački orkestar KUD-a “Hrvatski sastanak 1888”, a dva je desetljeća na njegovom čelu bio maestro Dragan Smiljan, koji je i obučio same glazbare. Danas je dirigent Puhačkog orkestra Siniša Vuković. Predsjednik Puhačkog orkestra od prvog dana je Bruno Štambuk.

U okviru župske zajednice djeluje i mješoviti pjevački Zbor Krista Kralja, koji je 1996. godine pokrenuo Siniša Vuković, njegov dirigent i danas. Glas o Selcima ovaj je zbor pronosio diljem zemlje i inozemstva (Italija, Francuska, Austrija, Poljska, Slovačka, Mađarska…). Zbor Krista Kralja snimio je kompletno glagoljaško pjevanje mjesta na trostrukom nosaču zvuka “Ispovid’te se”, koji je 2008. godine objavila splitska izdavačka kuća “Verbum”. Orguljaš tijekom bogoslužja u crkvi je Pero Bošković.

Župna crkva posvećena je Kristu Kralju (slavi se zadnje nedjelje prije Došašća), a nad župom bdije nebeska zaštitnica Gospa Karmelska (Gospa Škapularska ili Gospa od Karmena), čiji se blagdan svetkuje 16. srpnja.

Župnik u Selcima je velečasni don Jakša Rubinić, podrijetlom iz Vrisnika na otoku Hvaru.

Godine 1991. pjesnik, liječnik i diplomat, dr. Drago Štambuk, utemeljio je svehrvatsku pjesničku manifestaciju “Croatia rediviva” koja protežira sva tri hrvatska jezika: čakavski, kajkavski i štokavski. Manifestacija se održava na središnjem mjesnom trgu, Pijaci, početkom kolovoza, i na njoj su nastupili neki od najvećih hrvatskih pjesnika (Dragutin Tadijanović, Vesna Parun, Slavko Mihalić, Tonko Maroević, Luko Paljetak, Jakša Fiamengo, Joško Božanić…). Nakon pjesničkog maratona utemeljitelj priredbe Drago Štambuk kruni maslinovim vijencem jednog od pjesnika, te on time postaje “poeta oliveatus”, a nekoliko stihova oliveata kleše se u kamenu ploču i postavlja na “Zid od poezije”.

Za više informacija posjetite turističku zajednicu Selca

Posjeti

Watch Dragon ball super